Welke vormen van lease zijn er?

Er bestaan twee hoofdvormen:
  1. Financiële lease - (ook wel 'financial lease') - De leasenemer (lessee) wordt economisch eigenaar van de auto, de kredietverstrekker (leasemaatschappij, de lessor) blijft juridisch eigenaar totdat de rente en aflossing volledig zijn betaald aan de leasemaatschappij, de lessor. De eigenaar heeft het economisch eigendom (gebruik en genot) en draagt de economische risico's, zoals veroudering of waardevermindering, betaalt de verzekering, het onderhoud. Het object staat op de balans en hoort tot het eigen vermogen. Hierdoor bestaat in de meeste gevallen recht op de investerings-, afschrijving-, en renteaftrek;
  2. Operationele lease - De leasemaatschappij (lessor) is juridisch en economisch eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s. De leaseauto is hierdoor geen eigen vermogen en staat niet bij de lessee op de balans. de lessee betaalt maandelijks de btw en is alleen verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. De lessee draagt ook niet het economisch risico van de auto en kan er dus niet op afschrijven. Of dit al dan niet voordelig is hangt af van de contracttermijn. Aan het eind van de lease-overeenkomst is er doorgaans nog sprake van een restwaarde. Wanneer de lessee die betaalt, word deze juridisch en economisch eigenaar van de auto.
Het grootste verschil tussen financiële en operationele leasing is dat bij de eerste vorm het eigendom in principe bij de lessee ligt, waar operationele leasing een zakelijke vorm van (lange termijn) huren is. De meest voorkomende vorm van autolease is operational lease.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 108 vragen en antwoorden over Autokosten.