Wat zijn voor- en nadelen voor werkgever en werknemer bij de ondersteuning van private lease?

Belangrijk voordeel voor de werkgever die een vergoeding verstrekt aan de werknemer voor zijn private leasekosten is dat hij zelf geen auto(’s) beschikbaar hoeft te stellen als de werknemer een auto zelf least.
De werknemer loopt echter wel het risico dat hij de volledige kosten moet gaan betalen, als hij vóór het aflopen van de termijn van het private leasecontract uit dienst gaat of wordt ontslagen en dan geen de bruto-nettoregeling meer ontvangt. Verder kunnen er verschillen zijn in private leasecontracten wat betreft de voortijdige beëindiging: soms is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot beëindiging bij ontslag standaard meegenomen in het contract. In andere gevallen is het mogelijk hiervoor bij de leasemaatschappij bij te verzekeren.
Tenslotte betekent het inruilen van regulier brutoloon door een vergoeding van de private-leasekosten dat de werkgever over dat deel van het brutoloon geen sociale premies afdraagt. Het fiscale loon is dan lager. Dit heeft gevolgen voor de ww-uitkering of de wia (arbeidsongeschiktheidsregeling).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 108 vragen en antwoorden over Autokosten.