Google is wel de grootste, maar niet de enige

Gebruik meerdere zoekmachines naast elkaar. Professionele zoekers gebruiken meerdere zoekmachines naast elkaar. Er zitten verschillen in de resultaten van de zoekmachines. Het is daarom de moeite waard om te kijken hoe een ander scoort met een bepaald trefwoord. Een overzicht:
  1. Google - De grootste zoekmachine in Nederland en vele andere landen. In Nederland heeft Google een marktaandeel van meer dan 95%. Maar niet overal. In China bijvoorbeeld is de gigant klein met minder dan 2% marktaandeel. Let ook op welke versie u gebruikt. Google.nl of Google.com bijvoorbeeld (dat maakt nogal een verschil in zoekresultaat).
  2. Bing - Bing begon als MSN Search en Live en is een zoekmachine van Microsoft. Bing is begonnen in 2009 en Nederlands tweede grote zoekmachine.
  3. Yahoo! - Yahoo begon als portal en door de overname van de zoekmachine Altavista een zeer grote speler.
  4. Baidu - Voor velen hier onbekend, maar in het Verre Oosten een hele grote algemene zoekmachine. Baidu werd in 2000 in China opgericht. Bijna 90% van de gebruikers van Baidu komt dan ook uit China. Baidu is de op vier na meest bezochte website ter wereld;
  5. Ask - Ask (voorheen Ask Jeeves – Jeeves, je alwetende digitale butler) is net zo oud als Google. De Amerikaanse zoekmachine heeft ook landelijke versie, waaronder een Nederlandse;
  6. AOL Search - Vergelijkbaar met Yahoo! – een portal met nieuws, mails en een algemene zoekmachine.
  7. DuckDuckGo - Als mensen die gesteld zijn op hun privacy . Deze houdt geen data van u bij (claimen ze). De zoekmachine maakt gebruik van eigen data, en van bronnen als Yahoo! Search BOSS, Wikipedia en Wolfram Alpha.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 23 vragen en antwoorden over Effectief zoeken op internet.