Gebruik Boolean operatoren AND, OR, NOT

Gebruik zo mogelijk de speciale (Boolean) zogenoemde zoekoperatoren of zoekcommando’s om preciezer te zoeken. Dit zijn woorden of tekens die u aan een zoekopdracht toevoegt – gewoon in de zoekregel van de zoekmachine. AND, OR, NOT worden booleaanse zoekoperatoren genoemd. Ze danken hun naam aan de Britse wiskundige George Boole (1815-1864), achteraf beschouwd als een van de grondleggers van de computerwetenschap. AND (te vervangen door het plusteken) is een standaardinstelling bij Google. De zoekopdracht George +Boole levert dus hetzelfde op als George Boole. Toch kan de zoekoperator + wel degelijk van pas komen.
Als u een beetje handig wordt met dit soort zoekoperatoren, zult u al snel zien dat de lijst van resultaten kleiner wordt, terwijl de relevantie van de resultaten met sprongen stijgt. Er bestaan tientallen van dergelijke zoekoperatoren. Vul de zoekoperatoren in bij de gewone/standaardversie van Google, dus niet bij Google Geavanceerd Zoeken. 
Door de volgende basale operators toe te passen kunt u slim(mer) zoeken en vinden:
  • + of AND = Google negeert veelvoorkomende woorden als de, het, waar en hoe (zogenoemde stopwords), maar als zo’n woord essentieel is voor de zoekopdracht, dwingt u Google om ernaar te zoeken door + voor het woord te zetten. Let op: voor + moet een spatie staan, erna niet. Als u AND gebruikt in plaats van + dan moet AND met hoofdletters. Ook als u op zoek bent naar een bijzondere samenstelling van woorden, zet er dan het + -teken voor. Bijvoorbeeld: +kennisbank tql (let op: geen spatie tussen + en kennisbank).
  • OR = geef me het ene OF het andere woord. AND betekent: precies zo moet het er staan, met OR zeg je: laat me websites zien waar of dit of dat staat: relatie of verkering, studiefinanciering of stufi, et cetera. Vaak is het essentieel om zowel het enkelvoud als het meervoud van een woord te gebruiken: depressie OR depressies. U kunt met OR ook goed zoeken naar spellingvarianten van woorden of namen (huygens OR huijgens), naar varianten in andere talen (sjostakovitsj OR shostakovich OR chostakovitch), et cetera. Ervaring leert dat als u slechts op één woordvorm zoekt (alleen enkelvoud bijvoorbeeld), u waardevolle bronnen kunt missen. Let op: OR moet met hoofdletters.
  • - of NOT = sluit dit woord uit. Stel dat u iets over het begrip New wilt weten en u tikt in de zoekbalk New. Hiermee vindt u van alles, ook zoekresultaten met het woord new en ook verschillende resultaten over de stad New York, maar waarschijnlijk niet datgene wat u specifiek wilt weten. Dan kunt u zo de resultaten die betrekking hebben op New York uitsluiten. Let op: voor - komt wel een spatie, erna niet. Als u in plaats van - NOT gebruikt, dan moet dit met hoofdletters.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 23 vragen en antwoorden over Effectief zoeken op internet.