Huurovereenkomst bedrijfsruimte



Huurcontract bedrijfsruimte

Ondergetekenden,

[naam verhuurder], gevestigd te [adres] [postcode] [plaats], hierna te noemen verhuurder

en

[naam huurder], wonende te [adres] [postcode] [plaats], hierna te noemen huurder,

in aanmerking nemende dat

verhuurder als eigenaar van de bedrijfsruimte, bestaande uit [winkelpand met magazijnruimte of andere omschrijving] gelegen te [adres] [plaats] deze ruimte wenst te verhuren aan huurder onder de navolgende bepalingen.

Artikel 1

Met ingang van [datum] verhuurt verhuurder aan huurder de bovengenoemde bedrijfsruimte voor de duur van drie maanden tegen een huurprijs van [bedrag] gulden exclusief BTW per maand, bij vooruitbetaling te voldoen, telkens voor of op de eerste dag van de maand en voor het eerst op [datum]. Deze huurovereenkomst heeft betrekking op de [kantoor] [bedrijfs] [winkel]ruimte, bruto oppervlakte [  }  m2 (incl. opslagfactor algemene ruimten), hierna “het gehuurde” genoemd, plaatselijk bekend: [adres] en nader aangegeven op de aan deze akte gehechte en door partijen gewaarmerkte tekening en van het gehuurde, die deel uitmaakt van deze overeenkomst.
Het gehuurde mag uitsluitend worden gebruikt als [kantoor][bedrijfs][winkel]ruimte.
Het is huurder niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van verhuurder een andere bestemming aan het gehuurde te geven dan omschreven in 1.2.
De hoogst toelaatbare belasting van de vloer(en) van het gehuurde bedraagt [   ] kg/m2.

Artikel 2

Deze overeenkomst gaat in op datum en loopt tot en met [datum].
Tussentijdse beëindiging van deze overeenkomst is mogelijk met inachtname van een opzegtermijn van [  ] maanden. Huurder heeft het recht om deze overeenkomst na [datum] eenzijdig te verlengen tot [datum], onder dezelfde condities als in deze overeenkomst vastgelegd en voor een huurprijs van € [bedrag] exclusief BTW, per [datum].

Artikel 3

De betalingsverplichting van de huurder bestaat uit:
- de huurprijs
- de over de huurprijs verschuldigde omzetbelasting dan wel een daarmee overeenkomend bedrag, overeenkomstig en met inachtneming van van de algemene bepalingen, tenminste als partijen een met omzetbelasting belaste huurprijs zijn overeengekomen.
De huurprijs wordt jaarlijks op 1 januari aangepast overeenkomstig de algemene bepalingen.
De door huurder te verrichten betalingen aan verhuurder zijn in één bedrag bij vooruitbetaling verschuldigd in achtereenvolgende betaalperiode(n) en moeten vóór of op de eerste dag van de periode waarop de betalingen betrekking hebben, volledig zijn voldaan.
Per betaalperiode van één kalendermaand bedraagt de huurprijs, inclusief service- en lunchkosten, € [bedrag] (zegge.......................euro) per maand. Voornoemd bedrag is exclusief omzetbelasting.

Alle bedragen genoemd in deze overeenkomst zijn exclusief omzetbelasting. Huurder is over de vergoeding voor bijkomende leveringen en diensten omzetbelasting verschuldigd. Bij belaste verhuur geldt dit ook voor de huurprijs. De omzetbelasting wordt door verhuurder in rekening gebracht en dient tegelijk met de huurprijs en de vergoeding voor bijkomende leveringen en diensten, of het voorschot daarop, te worden voldaan.
Partijen komen overeen dat verhuurder aan huurder wel omzetbelasting over de huurprijs in rekening brengt.
Indien is overeengekomen dat omzetbelasting over de huurprijs in rekening zal worden gebracht, verleent huurder bij deze een onherroepelijke volmacht aan verhuurder en diens rechtsopvolger(s) om mede namens hem een verzoek als bedoeld in artikel 11, lid 1 sub b, 5o van de Wet op de Omzetbelasting 1968 (optieverzoek tot belaste verhuur) in te dienen. Desgevraagd zal hij dit verzoek binnen 14 dagen nadat hij het daartoe van verhuurder heeft ontvangen mede-ondertekenen en weer in het bezit van verhuurder stellen.Voor rekening van huurder komen alle lasten en verplichtingen die verband houden met de uitvoering van zijn bedrijf in de bedrijfsruimte. Huurder is verplicht de bedrijfsruimte te verzekeren tegen brand en andere schaden. Huurder is verplicht om de ruimte aan de binnenzijde genoegzaam te onderhouden.

Artikel 4

Huurder is bevoegd om de bedrijfsruimte onder te verhuren aan derden of de uitvoering van zijn bedrijf geheel of gedeeltelijk aan een derde over te laten.

Artikel 5

Na het verstrijken van de in artikel 2 genoemde periode, dus na [datum], wordt deze overeenkomst automatisch verlengd voor een periode van twee jaren, tenzij huurder aan verhuurder uiterlijk een jaar voor het verstrijken van deze periode de huur heeft opgezegd per aangetekende brief.

Artikel 6

Iedere [ ] jaar wordt de huurprijs verhoogd door vermenigvuldiging van het bedrag met een breuk, waarvan de teller wordt gevormd door het ten tijde van de huurprijsverhoging geldende prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie op basis van 1980=100, exclusief de invloed van de loonbelasting en van de premies voor verplichte sociale verzekeringen, met uitzondering van de premie voor de verplichte ziekenfondsverzekering, en wel de daarin voorkomende jaartotaalcijfers, zoals vastgesteld door het CBS, en de noemer door dit indexcijfer voor het huidige jaar [het jaar waarin de overeenkomst is gesloten].

Artikel 7

Huurder is verplicht om de bedrijfsruimte na afloop van de huurovereenkomst in goede staat achter te laten en de door hem toegebrachte schade te vergoeden. Hieronder wordt niet begrepen slijtage door normaal gebruik. Bij het aangaan en het beëindigen van de overeenkomst zal een onafhankelijk taxateur de staat van onderhoud van en de eventueel door huurder veroorzaakte schade aan de bedrijfsruimte opnemen, de kosten waarvan door huurder en verhuurder gelijkelijk worden gedragen. Het taxatierapport bij aanvang van de overeenkomst is aan deze overeenkomst gehecht en maakt daarvan onderdeel uit.

Artikel 8

Als door of vanwege verhuurder te verzorgen bijkomende leveringen en diensten komen partijen overeen:

[- gas inclusief vastrecht
- electriciteitsverbruik inclusief vastrecht ten behoeve van de installaties en de verlichting van de gemeenschappelijke ruimten
- waterverbruik inclusief vastrecht
- gebruik van het netwerk (voor gewoon internetgebruik)
- onderhoud en periodieke controle van verwarmings- en/of luchtbehandelingsinstallatie(s)
- idem van automatische deurbediening]

Artikel 9

Deze overeenkomst vervalt terstond indien huurder niet voor [datum] over de vereiste vergunningen en ontheffingen beschikt die noodzakelijk zijn voor de uitoefening van zijn bedrijf in de bedrijfsruimte. Huurder zal in dat geval een bedrag van € ....... administratiekosten aan verhuurder verschuldigd zijn.

Artikel 10

Van deze overeenkomst maken deel uit de algemene bepalingen huurovereenkomst kantoorruimte en andere bedrijfsruimte niet ex artikel 7A:1624 BW, gedeponeerd bij de griffie van de rechtbank te ’s Gravenhage op 29 februari 1996 en aldaar ingeschreven onder nummer 34/1996, hierna te noemen de algemene bepalingen. De inhoud van deze algemene bepalingen is partijen bekend. Huurder heeft hiervan een exemplaar ontvangen.
Deze bepalingen zijn van toepassing behoudens voor zover daarvan in deze overeenkomst uitdrukkelijk is afgeweken of toepassing daarvan ten aanzien van het gehuurde niet mogelijk is.

Deze overeenkomst telt [aantal] genummerde bladzijden.

Aldus in tweevoud opgemaakt en ondertekend te [plaats] op [datum]

[naam verhuurder]     [naam huurder]





verhuurder      huurder


[noot: Huurders van bedrijfsruimten genieten net als huurders van woonruimten een uitstekende wettelijke huurbescherming. De normale huurtermijn voor een bedrijfsruimte is vijf jaar, in deze overeenkomst is echter van een kortere termijn uitgegaan. Ook is in deze overeenkomst uitgegaan van de situatie dat vereiste vergunningen en ontheffingen nog niet aanwezig zijn. Dit soort ontbindende voorwaarden kunt u naar behoefte toevoegen, denk ook aan bijvoorbeeld het verkrijgen van de benodigde financiering.
Waarschuwing: wetten en regelingen kunnen wijzigen en onoordeelkundig gebruik van deze overeenkomst kan onbedoelde juridische consequenties hebben. Laat u bij twijfel adviseren door een deskundige. Hoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kan voor de volledigheid en juistheid van de inhoud niet worden ingestaan en aanvaarden auteur en uitgever daarom geen aansprakelijkheid.]
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 40 vragen en antwoorden over Overeenkomsten (modellen).