Gebruikersovereenkomst laptop


Gebruikersovereenkomst Laptop (model)

Laptops die op kosten van  [werkgever] worden aangeschaft, worden ingekocht via de [IT-afdeling] en blijven eigendom van [werkgever]. De [IT-afdeling] selecteert modellen die aansluiten op de netwerkvoorzieningen zoals beschikbaar gesteld door [werkgever].

Laptops worden slechts uitgereikt aan medewerk(st)ers na ondertekenen door de betreffende medewerk(st)er van deze gebruiksovereenkomst laptop.


Artikel 1 Algemene uitgangspunten
1.1. Medewerk(st)ers die op basis van een arbeidsovereenkomst in dienst zijn van [werkgever] kunnen in aanmerking komen voor het in bruikleen krijgen van een laptop.
1.2. De medewerk(st)er dient aan te tonen dat hij/zij moet kunnen beschikken over een laptop in verband met de door hem/haar in het kader van zijn/haar arbeidsovereenkomst voor [werkgever] te verrichten werkzaamheden.
1.3. [werkgever] zal, in dat verband, aan de medewerk(st)er voor de duur van de arbeidsovereenkomst onder hierna te noemen voorwaarden de laptop in bruikleen geven.
1.4. Het door [werkgever] in bruikleen geven van de laptop kan nooit worden beschouwd als (secundaire) arbeidsvoorwaarde.
1.5. De medewerk(st)er is zich ervan bewust dat de laptop, die hij/zij in bruikleen krijgt van [werkgever], volledig eigendom is en blijft van de [werkgever]
1.6. Daar waar wordt gesproken over laptop wordt steeds bedoeld de laptop dan wel laptop met toebehoren, inclusief de hierop geïnstalleerde software.
1.7. Het in bruikleen krijgen van de laptop door de medewerk(st)er van [werkgever]  heeft een persoonlijk karakter en is op geen enkele wijze aan derden overdraagbaar onder algemene of bijzondere titel.

Artikel 2 Gebruik (rechten en plichten van de medewerk(st)er)
2.1. De medewerk(st)er is verplicht de nodige zorg te betrachten bij het gebruik, vervoer en de opslag van de laptop, zodanig dat het naar behoren functioneren van de laptop gewaarborgd blijft.
2.2. De medewerk(st)er zal maatregelen treffen zodat risico’s voor het beschadigen, in ongerede raken of verloren gaan van de laptop bij normaal functioneel gebruik tot een minimum beperkt blijven. Dit geldt zowel in als buiten kantoor, thuis en onderweg.
2.3. De kosten van schade of verlies van de laptop, waarbij is vast komen te staan dat deze ontstaan is door opzet, grove schuld of ernstige nalatigheid van de medewerk(st)er, komen onder alle
omstandigheden voor rekening van de medewerk(st)er.
2.4. De medewerk(st)er dient zelf zorg te dragen voor het verzekeren van de laptop tegen schade, verlies en/of diefstal.
2.5. Privé gebruik is binnen de grenzen van het redelijke toegestaan, maar mag de functionaliteit van de laptop ten behoeve van het werk niet beïnvloeden.
2.6. Het is, behoudens uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van [werkgever], aan de medewerk(st)er verboden om de laptop, aan een ander in gebruik af te staan of aan een ander te verhuren.
2.7. Het is de medewerk(st)er niet toegestaan om een kopie of kopieën van de op de laptop geïnstalleerde software te maken voor eigen gebruik of ter beschikking van derden te stellen.
2.8. Het is de medewerk(st)er niet toegestaan om binnen de afschrijvingstermijn (zie artikel 4) zelf of door derden kleine of grote reparatie(s) aan de laptop uit te (laten) voeren.
2.9. De door de [IT- afdeling]op de laptop aangebrachte eigendoms- c.q. identificatiekenmerken mogen niet verwijderd of onleesbaar gemaakt worden.
2.10. De medewerk(st)er dient er zorg voor te dragen dat regelmatig doch minimaal één keer per maand, zijn/haar documenten op het netwerk worden opgeslagen. De medewerk(st)er blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het databeheer op de laptop.
2.11. Eventueel aan de medewerk(st)er uitgereikte wachtwoorden en/of pincodes, zijn strikt persoonlijk en dient de medewerk(st)er strikt geheim te houden.
2.12. Bij schade aan de laptop, dient de medewerk(st)er dit onmiddellijk aan de [IT-afdeling]te melden.
2.13. Bij verlies of diefstal van de laptop dient de medewerk(st)er dit onmiddellijk aan de [IT-afdeling] te melden en hiervan binnen 24 uur aangifte te doen bij de politie. Een kopie van de aangifte dient te worden ingeleverd bij de [financiële afdeling].

Artikel 3 Gebruiksvoorwaarden van de laptop ten behoeve van een beschikbaar en betrouwbaar
netwerk

3.1. Het is de medewerk(st)er niet toegestaan om instellingen, anders dan binnen de toegelaten functionaliteit van de door de [IT-afdeling]aangebrachte software, op de laptop te wijzigen.
3.2. Het is de medewerk(st)er niet toegestaan om de op de laptop aangebrachte beveiligingen (waaronder virusscanner en persoonlijke firewall) hetzij geheel hetzij gedeeltelijk, dan wel tijdelijk ofwel permanent onklaar te maken.
3.3. Software wordt niet geïnstalleerd op de laptop zonder geldige licentie. Licentiegegevens van te installeren (niet freeware) software, wordt vóór installatie aan de [IT-afdeling] gemeld.
3.4. De [IT-afdeling] kan niet worden aangesproken op het verlies van data als de medewerk(st)er handelingen heeft verricht, die niet toegestaan zijn op grond van de gebruiksvoorwaarden in dit artikel, en op de hieruit voortvloeiende, door de [IT-afdeling] of derden, uitgevoerde herstelwerkzaamheden.

Artikel 4 Financiën
4.1. De financiering van de laptop kan eventueel worden bekostigd door middel van inverdienende gelden indien het saldo toereikend is, artikel 1.5 in acht nemende.
4.2. De afschrijvings- en garantieperiode van de laptop bedraagt 3 jaar, binnen deze periode kunt u aanspraak maken op technische ondersteuning door de [IT-afdeling].

Artikel 5 Teruggave van de laptop
5.1. De ter beschikkingsstelling van de laptop geldt voor de duur van de arbeidsovereenkomst. De medewerk(st)er zal uiterlijk op zijn/haar laatste werkdag bij [werkgever] de laptop compleet en in goede staat bij leidinggevende inleveren.
5.2. Eventueel ontbrekende of defecte onderdelen zullen aan de medewerk(st)er in rekening worden gebracht.
5.3. Indien de medewerk(st)er door [werkgever] wordt geschorst en/of vrijgesteld van de overeengekomen werkzaamheden, dan dient de medewerk(st)er de laptop direct [werkgever] ter beschikking te stellen

Artikel 6 Status gebruikersreglement
Dit gebruiksreglement is door [directie/bestuur] van [werkgever] goedgekeurd.

Artikel 7 Sancties
7.1. Bij handelen in strijd met deze regeling, het bedrijfsbelang of de algemeen geldende normen en waarden voor het gebruik van de laptop, kunnen afhankelijk van de aard en de ernst van de overtreding maatregelen worden getroffen.
7.2. De [IT-afdeling] is verplicht om over onregelmatigheden, voortvloeiende uit het niet conform deze regeling handelen van de medewerk(st)er, onmiddellijk de direct leidinggevende van de medewerk(st)er in kennis te stellen.

Artikel 8 Slot
In alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet, beslist [de directie/het bestuur van [werkgever].
Deze overeenkomst telt [aantal] genummerde bladzijden.

Identificatie laptop : - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Afdeling : - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Aldus in tweevoud opgemaakt en ondertekend te [plaats] op [datum]

[naam medewerker]     [naam werkgever]





medewerker                 werkgever


[noot:  Waarschuwing: wetten en regelingen kunnen wijzigen en onoordeelkundig gebruik van deze overeenkomst kan onbedoelde juridische consequenties hebben. Laat u bij twijfel adviseren door een deskundige. Alhoewel bij het samenstellen van deze uitgave de grootst mogelijke zorg in acht is genomen kan voor de volledigheid en juistheid van de inhoud niet worden ingestaan en aanvaarden auteur en uitgever daarom geen aansprakelijkheid.]
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 40 vragen en antwoorden over Overeenkomsten (modellen).