Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd met proeftijd & tussentijdse opzegging


ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD
(Proeftijd en tussentijdse opzegging)

De ondergetekenden

[Bedrijfsnaam] gevestigd te [plaats], aan [adres], hierna te noemen ‘werkgever’, vertegenwoordigd door [naam, functie]

en

[naam werknemer] wonende aan de [straat] te [woonplaats], geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats], hierna te noemen ‘werknemer’

verklaren de volgende arbeidsovereenkomst te zijn aangegaan:

Artikel 1. Functie en plaats waar de werkzaamheden worden verricht
De werknemer treedt in dienst in de functie van [functie werknemer].
De plaats waar de werkzaamheden gewoonlijk worden verricht is [standplaats].

Artikel 2. Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Deze arbeidsovereenkomst vangt aan op [begindatum arbeidsovereenkomst] en wordt aangegaan voor de duur van [duur arbeidsovereenkomst] en eindigt van rechtswege, zonder dat voorafgaande opzegging is vereist, op [einddatum arbeidsovereenkomst].

Artikel 3. Tussentijdse opzegging
De arbeidsovereenkomst kan tussentijds door elk van de partijen worden opgezegd met inachtneming van de wettelijk voorgeschreven opzegtermijn volgens artikel 7:672 Burgerlijk Wetboek. Opzegging dient schriftelijk te geschieden tegen het einde van een kalendermaand.

Artikel 4. Arbeidsduur
De arbeidsduur bedraagt [aantal contracturen] uur per week.
De dagen waarop gewerkt wordt zijn [dagen waarop werknemer werkzaam is]. De arbeidstijden zijn van [tijd] tot [tijd].

Artikel 5. Proeftijd
Voor zowel de werkgever als de werknemer geldt een proeftijd van [1 maand/2 maanden]. Gedurende deze proeftijd is zowel de werkgever als de werknemer bevoegd de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen.

Artikel 6. Salaris
Werknemer ontvangt een salaris van € [bedrag ] bruto per [maand/periode van 4 weken], te voldoen voor of op de laatste dag van de maand/periode van 4 weken.
De functie is ingeschaald in salarisschaal [schaal] trede [trede].

Artikel 7. Vakantiedagen
1. De werknemer heeft recht op [aantal vakantiedagen per kalenderjaar] vakantiedagen per kalenderjaar met behoud van salaris.
2. Als het dienstverband in de loop van het kalenderjaar aanvangt of eindigt, wordt het aantal vakantiedagen naar rato van het aantal maanden dat de werknemer in dienst is (geweest) vastgesteld.
3. Bij beëindiging van het dienstverband dient de werknemer zoveel mogelijk vakantiedagen voor de einddatum op te nemen. Als hij hiertoe niet in de gelegenheid is of wordt gesteld, dan worden de resterende vakantiedagen bij afloop van het dienstverband uitbetaald.


Artikel 8. Vakantiebijslag
De vakantiebijslag bedraagt [8%] van het bruto jaarloon van de werknemer. De vakantiebijslag wordt in de maand mei uitgekeerd en is gebaseerd op hetgeen de werknemer in de periode van 30 april van het voorgaande jaar tot 1 mei van het lopende jaar heeft verdiend. Als de werknemer nog geen volledig jaar in dienst is geweest of in de loop van het jaar uit dienst gaat, wordt de vakantiebijslag naar rato van het aantal maanden dat de werknemer in dienst is (geweest) berekend.

Artikel 9. Wijziging van de arbeidsovereenkomst
De werkgever behoudt zich het recht voor de arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen als hij daarbij een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van de werknemer dat door de wijziging wordt geschaad, daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.

Artikel 10. Toepasselijk recht
Op deze arbeidsovereenkomst is Nederlands recht van toepassing.

Aldus overeengekomen en in tweevoud opgemaakt en ondertekend te [plaats] op [datum].

…………………
Bedrijfsnaam


.................................     ................................
     
Werkgever      Werknemer


------
Toelichting (geen onderdeel van het contract):
  • Door het opnemen van de tussentijdse opzegmogelijkheid kunt u deze overeenkomst zowel via een opzegging met een ontslagvergunning als via een ontbinding van de arbeidsovereenkomst (eventueel met een minimale vergoeding naar billijkheid) laten eindigen. Als u deze mogelijkheid niet opneemt en een der partijen wil tussentijds het contract beëindigen, dan kan dat alleen door een ontbinding via de kantonrechter. De kantonrechter neemt dan voor het bepalen van een vergoeding het aantal bruto maandsalarissen tot de einddatum van de overeenkomst als uitgangspunt. Keerzijde van deze bepaling is dat ook de werknemer tussentijds afscheid kan nemen.
  • Als bij de werkgever een CAO/arbeidsreglement van toepassing is, dan dit artikel toevoegen.
  • De proeftijd duurt maximaal 1 maand bij:
    - een tijdelijk arbeidscontract dat korter duurt dan 2 jaar;
    - een tijdelijk arbeidscontract waarbij geen einddatum is afgesproken.
  • De proeftijd duurt maximaal 2 maanden bij:
    - een vast dienstverband;
    - een tijdelijk arbeidscontract voor 2 jaar of langer.
  • Als een werknemer voorafgaand aan de arbeidsovereenkomst al in dezelfde of een gelijksoortige functie als uitzendkracht heeft gewerkt, dan kan geen proeftijd worden overeengekomen. Heeft de uitzendperiode zeer kort geduurd, minder dan 1 maand of minder dan 2 maanden, dan kan nog een zeer korte proeftijd worden overeengekomen voor de resterende duur.
  • Dit is een arbeidscontract voor bepaalde tijd. Na afloop van de termijn die in de overeenkomst is vastgelegd kunt u het contract verlengen. Wanneer u dat niet doet eindigt de arbeidsovereenkomst van rechtswege op de in de overeenkomst genoemde datum. Waarschuwing: wetten en regelingen kunnen wijzigen en onoordeelkundig gebruik van deze overeenkomst kan onbedoelde juridische consequenties hebben. Laat u bij twijfel adviseren door een deskundige. Alhoewel bij het samenstellen van deze uitgave de grootst mogelijke zorg in acht is genomen kan voor de volledigheid en juistheid van de inhoud niet worden ingestaan en aanvaarden auteur en uitgever daarom geen aansprakelijkheid.]
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 40 vragen en antwoorden over Overeenkomsten (modellen).