Maatschapscontract (model)

Als maten geen contract hebben, dan geldt de wettelijke regeling zoals opgenomen in het burgerlijk wetboek [boek 7a, artikel 1655 e.v.]. De wet regelt echter niet zo heel erg veel, en biedt partijen dus de vrijheid om dingen zelf te regelen en af te stemmen op de eigen situatie. Het maken van een schriftelijk maatschapscontract is niet verplicht, maar wel aan te bevelen.

MODELCONTRACT MAATSCHAP

PARTIJEN:

[naam] [adres],geboren op [datum]
[Of.: Rechtspersoon, v.o.f., C.V., B.V.] gevestigd [adres] ingeschreven in het handelsregister onder nummer ... en hierin rechtsgeldig vertegenwoordigd door .[naam] [functie]

en

[naam]..., wonende te [adres] geboren op [datum]
en
[naam]..., wonende te [adres] geboren op [datum]
etc.

gezamenlijk verder te noemen: "de maten",


IN AANMERKING NEMENDE:

dat zij met elkaar met ingang van [datum] een maatschap zijn aangegaan, om voor gezamenlijke rekening en onder gemeenschappelijke naam een [beroep/functie] uit te oefenen;


ZIJN OVEREENGEKOMEN:

1: Naam en plaats van vestiging
De maatschap draagt de naam [....................] en is gevestigd [adres] . De maatschap kan elders nevenvestigingen hebben.

2: Doel
De maatschap heeft tot doel het voor gezamenlijke rekening exploiteren van een [beroep] en al hetgeen daartoe behoort en daarmee in verband staat in de ruimste zin van het woord.
Indien van toepassing: In bijzonder beoogt de maatschap de voortzetting van het .....beroep van de tot [datum] door de maat sub ... onder de naam ... gedreven onderneming.

3: Duur en opzegging
De maatschap is met ingang van [datum] voor onbepaalde tijd aangegaan. Ieder van de maten heeft het recht de maatschap door opzegging te beëindigen. Dit dient schriftelijk bij aangetekende brief aan de andere ma[a]t[en] te gebeuren, met inachtneming van een opzegtermijn van [aantal] maanden en niet anders dan tegen het einde van het boekjaar.

4: Inbreng
a: Ieder van de maten brent zijn kennis, arbeid, relaties en vergunningen in, voor zover deze op de door de maatschap te drijven onderneming betrekking hebben.
b: Door maat sub 1 worden de volgende activa ingebracht: [evt. in een bijlage opnemen]
Door maat sub 2 worden de volgende activa ingebracht: [evt. in een bijlage opnemen]
[Indien van toepassing]: Verder brengt maat sub ... alle activa en passiva in van het tot en met [datum] door hem voor eigen rekening uitgeoefende bedrijf, dit volgens de balans per [datum] die zal worden opgesteld door [... ].
Tot bedrijf behoren de onroerende zaken zoals deze in bijlage […] zijn ombeschreven.
c. Met onderling goedvinden kunnen door de maten meer geld en/of goederen in de maatschap worden ingebracht.

5: Kapitaalrekening - rente
a: Elke maat wordt voor zijn inbreng in geld of goederen op een op naam van ieder .van hen gestelde kapitaalrekening gecrediteerd voor de hoogte van het ingebrachte bedrag of de waarde van de betreffende goederen.
b.: Iedere maat wordt voor het aan hem toekomende winstaandeel, voor zover hij dit niet heeft opgenomen, op zijn kapitaalrekening gecrediteerd, terwijl hij voor niet aangezuiverd verlies op zijn kapitaalrekening wordt gedebiteerd.
c: Voor wat betreft hun onderlinge rechtsverhouding beschouwen de maten het bedrag dat aan ieder van hun volgens zijn kapitaalrekening toekomt, als schuld van de maatschap, en het bedrag dat ieder volgens zijn kapitaalrekening eventueel verschuldigd mocht zijn, als schuld aan de maatschap.
d. Elke maat geniet over het saldo dat hem volgens zijn kapitaalrekening bij aanvang van het boekjaar toekomt een rente die gelijk is aan de wettelijke rente op 31 december van het voorafgaande jaar, vermeerderd met […%] per jaar. Een gelijke rente is daarentegen verschuldigd over het saldo dat hij volgens zijn kapitaalrekening bij aanvang van het boekjaar schuldig zou zijn.

6: Bevoegdheid
a. Iedere maat is bevoegd om beheerdaden te verrichten, onder voorwaarde dat voor transacties met een belang of waarde van  meer dan € [bedrag ], waaronder niet begrepen het opnemen van beschikbare gelden bij de bankier van de maatschap, de toestemming van […..] ma[a]t[en] [……..] nodig is; splitsing van de overeenkomst om de werking van deze bepaling te ontgaan is daarbij niet toegestaan.
b. De medewerking van alle maten is vereist voor:
- het verkrijgen en vervreemden, huren en verhuren en huur opzeggen van onroerende zaken;
- het verlenen van zakelijke rechten en het overdragen tot zekerheid van roerende zaken;
- het in dienst nemen en het ontslaan van personeel, anders dan wegens een dringende reden in de zin der wet, alsmede het verlenen en intrekken van procuratie;
  het aangaan van geldleningen ten laste van de maatschap;
  het verstrekken van gelden en geldleningen van de maatschap;
- het aangaan van borgtochten ten laste van de maatschap of ten laste van het privé-vermogen, het op andere manieren verbinden van de maatschap voor de schulden van een derde of zich ten opzichte van derden garant stellen; dit alles alleen met schriftelijke toestemming van de andere maat;
- het deelnemen in andere ondernemingen, het vestigen en opheffen van filialen;
- het aangaan van verplichtingen met het doel van de aankoop van activa, waaronder auto's en inventaris;
- het voeren van rechtsgedingen [met uitzondering van rechtsmaatregelen die geen uitstel kunnen lijden], waaronder rechtsvorderingen, het aangaan van dadingen, compromissen of akkoorden, het opdragen van de berechting van geschillen met derden aan rechtsprekende instanties of bindend adviseurs;

7: Samenwerking
De maten verdelen hun werkzaamheden in onderling overleg. Zij verbinden zich ten opzichte van elkaar om geen handelingen te verrichten waartegen één van hen zich uitdrukkelijk heeft verzet.

8: Boekjaar, balans en winst- en verliesrekening
1. Het boekjaar van de maatschap loopt van één januari tot en met eenendertig december.
2. Na afloop van elk boekjaar, en bij het einde van de maatschap in de loop van enig boekjaar, worden de boeken van de maatschap afgesloten en wordt een balans en winst- en verliesrekening (d.i.’jaarrekening’) opgemaakt. De maten tekenen deze als bewijs van van goedkeuring en van onderlinge décharge binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, of, in het geval dat de maatschap eindigt, binnen drie maanden na het einde van de maatschap.
3. Blijft een maat gedurende vier weken, nadat hij door de andere ma[a]t[en] daartoe bij aangetekend schrijven is aangemaand, in gebreke bedoelde stukken te tekenen, dan zal - tenzij hij binnen genoemde termijn van vier weken zijn bezwaar daartegen bij aangetekend schrijven heeft kenbaar gemaakt - de handtekening van de andere ma[a]t[en] ook voor hem verbindend zijn.
4. Als een maat binnen genoemde termijn van vier weken zijn bezwaren tegen de jaarrekening aan de andere ma[a]t[en] heeft medegedeeld, en de maten worden het hierover niet eens, dan wordt dit geschil beslist overeenkomstig het bepaalde in artikel 18 van deze overeenkomst.
5. De jaarrekening zal, ongeacht de ondertekening, in ieder geval ten opzichte van een maat bindend zijn, na het verstrijken van één jaar na ontvangst hiervan, als in die periode door hem geen bezwaren schriftelijk aan de mede-ma[a]t[en] of degene die de stukken vaststelt kenbaar zijn gemaakt.

9: Primaire arbeidsbeloning
1. De maten kunnen ten aanzien van één of meerdere van hen overeenkomen, dat aanspraak bestaat op een primaire arbeidsbeloning.
2. Bij het overeenkomen en vaststellen van de omvang van een primaire arbeidsbeloning, zal de onderlinge verhouding in de mate van inbreng van arbeid van de maten leidend zijn.
3. De maat die aanspraak heeft op een primaire arbeidsbeloning, is bevoegd om deze in wekelijkse of maandelijkse termijnen op te nemen uit de kas van de maatschap, zulks bij wijze van voorschot op het hem toekomende winstaandeel uit de maatschap en met inachtneming van hetgeen daarover in artikel 11 is bepaald.
4 Indien, en voor zover, bij de vaststelling van de jaarstukken mocht blijken dat het bedrijfsresultaat van de maatschap, bepaald overeenkomstig artikel 10.1 tot en met 3 [dus vóór aftrek van de primaire arbeidsbeloningen] lager is dan het totaalbedrag van de primaire arbeidsbeloningen waarop de maten in beginsel aanspraak hadden, zal de aanspraak van elke maat op een arbeidsbeloning naar rato worden verminderd.

10: Berekening winst/verlies en verdeling
1. Voor de berekening van het jaarlijkse bedrijfsresultaat van de maatschap worden van de bruto-inkomsten afgetrokken alle verliezen, bedrijfskosten en afschrijvingen, een en ander bepaald overeenkomstig algemeen aanvaarde waarderings- en resultaatsbepalingsgrondslagen.
2. De afschrijvingen op goederen worden zoveel mogelijk bepaald op ten minste het bedrag, dat fiscaal toelaatbaar en bedrijfseconomisch wenselijk is.
3. Op het aldus bepaalde bedrijfsresultaat van de maatschap worden allereerst in mindering gebracht de aan de maten toekomende rentevergoedingen als bedoeld in 5.4.
4. Op het bedrijfsresultaat na aftrek van de rentevergoedingen zoals bedoeld in 5.4 worden vervolgens in mindering gebracht: het totaal van de primaire arbeidsbeloningen als bedoeld in 9 waarop de maten aanspraak hebben.
5. In de dan nog resterende winst, respectievelijk het verlies, berekend op grond van datgene in 5.1 tot en met 5.4 is bepaald, zullen de maten ieder voor vijftig procent [..%] delen
6. De totaalsom van rente over het saldo van zijn kapitaalrekening, aanspraak op primaire arbeidsbeloning en het in 5.5 bepaalde deel in de resterende winst van een maat zal gelden als het aan hem toekomende winstaandeel uit de maatschap.

11: Opname winstaandeel
1. Voor zover dit de bedrijfsvoering en financiering van de maatschap niet in gevaar brengt, is elke maat bevoegd om als voorschot op het hem toekomende winstaandeel uit de maatschap wekelijks of maandelijks een bedrag uit de kas van de maatschap op te nemen, waarvan de omvang door de maten in onderling overleg wordt vastgesteld.
2. Als bij de vaststelling van de jaarstukken blijkt dat een maat meer dan het hem toekomende winstaandeel heeft opgenomen, is hij verplicht het teveel opgenomen bedrag binnen een maand na constatering hiervan te restitueren.
3. Voor zover in een jaar een verlies is geleden, zullen de maten in daarop volgende jaren waarin winst wordt genoten, deze winst niet opnemen totdat het geleden verlies is gecompenseerd.

12: Arbeidsongeschiktheid
1. Wanneer een maat als van ziekte, invaliditeit of andere lichamelijke of geestelijke storing geheel of gedeeltelijk niet in staat is om de door hem in de maatschap in te brengen arbeid te verrichten, neemt de andere maat c.q. nemen de andere maten gezamenlijk diens taken zoveel mogelijk waar. Voor zover daarbij de bijstand of hulp van derden noodzakelijk is, zullen de hieraan verbonden kosten ten laste van de maatschap komen.
2. Gedurende de eerste [….] maanden dat een maat geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is zoals hiervoor is omschreven, behoudt de arbeidsongeschikte maat aanspraak op het volledige hem toekomende winstaandeel uit de maatschap.
3 Na het verstrijken van deze hiervoor genoemde periode vervalt de eventuele aanspraak van de volledig arbeidsongeschikte maat op de met hem overeengekomen primaire arbeidsbeloning. In het geval van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, wordt de aanspraak op deze primaire arbeidsbeloning verminderd naar rato van de mate waarin de arbeidsongeschikte maat nog in staat is om de door hem in de maatschap in te brengen arbeid te verrichten, en deze ook daadwerkelijk verricht. Voor het overige blijft de arbeidsongeschikte maat conform de bepalingen van deze overeenkomst delen in de winsten dan wel de verliezen van de maatschap, en dus aanspraak behouden op zijn eventuele rentevergoeding en/of deel in de resterende winst van 10.5.
4. Voor zover de arbeidsongeschikte maat echter een derde aansprakelijk kan stellen voor de schadelijke gevolgen van zijn arbeidsongeschiktheid, komt zijn aanspraak op het hem toekomende winstaandeel uit de maatschap te vervallen. Dit blijft buiten toepassing, als blijkt, dat de betrokken maat de geleden schade niet kan verhalen op een aansprakelijke derde.
5. De maten verklaren dat zij weten dat zij zich voor eigen rekening kunnen verzekeren tegen het eventuele inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid.
6. In het geval van volledige arbeidsongeschiktheid, of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid voor ten minste de helft van zijn in te brengen arbeid, van een maat gedurende een periode van ten minste […] maanden/jaar heeft de andere maat c.q. hebben de andere maten gezamenlijk, het recht om de maatschap aan de arbeidsongeschikte maat met onmiddellijke ingang op te zeggen.
7. Perioden van arbeidsongeschiktheid van een maat die elkaar opvolgen met tussenpozen van minder dan 30 dagen, zullen voor de toepassing van dit artikel gelden als aaneengesloten perioden van arbeidsongeschiktheid.

13: Einde maatschap
De maatschap eindigt:
a: als de maten daartoe in onderling overleg besluiten en wel op het door hen bij dat besluit te bepalen tijdstip. Dit besluit moet schriftelijk worden vastgelegd en ondertekend;
b: door opzegging door een van de maten, overeenkomstig het bepaalde in 3;
c: door overlijden, ondercuratelestelling, faillissement, toepassing van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen of aanvraag tot surséance van betaling of het verlies van het vrije beheer over zijn vermogen om welke reden ook van een van de maten;
d: indien één der maten zijn recht op onmiddellijke ontbinding van de maatschap inroept vanwege het feit dat de andere ma[a]t[en] één of meer van de bepalingen van deze overeenkomst overtreedt, niet nakomt of niet behoorlijk nakomt;
e. door opzegging aan een van de maten, overeenkomstig het bepaalde in 12.6.

14: Liquidatie
1. Als de maatschap eindigt door opzegging, of in onderling overleg, zullen de zaken van de maatschap zo spoedig mogelijk door de maten worden geliquideerd, tenzij het bedrijf wordt voortgezet op de manier zoals hierna vermeld in 15.
2. Bij het eindigen van de maatschap heeft elke maat het recht in het vermogen van de maatschap, voor de bedragen waarvoor hij in de boeken is gecrediteerd, vermeerderd of verminderd met zijn aandeel in de winst of het verlies, gemaakt of geleden zoals blijkt uit de opgemaakte jaarrekening (zie 8).
3. Op de na het eindigen van de maatschap op te maken balans zullen, tenzij schriftelijk onderling anders wordt overeengekomen, de activa worden gewaardeerd tegen de werkelijke waarde [of: de door de maten geschatte waarde].
4. In de liquidatiewinst of het liquidatieverlies, i.c. de meerwaarde of de minderwaarde [wat van toepassing is] zal door elke maat, met toepassing van de onder de 9 en 10 weergegeven winstverdeling worden deelgenomen.

15: Voortzetting, overname en verblijven
1. Als de maatschap eindigt bestaat een recht tot voortzetting van het bedrijf van de  maatschap en wel:
a: In het geval als bedoeld in 13.b voor de niet-opzeggende ma[a]t[en];
b: In het geval als bedoeld in 12.6 voor de opzeggende ma[a]t[en];
c: In een geval als bedoeld in 13.c voor de overige ma[a]t[en];
d: In geval van ontbinding overeenkomstig het bepaalde in 13.d voor de ma[a]t[en] die met recht de ontbinding heeft/hebben ingeroepen.
2. De ma[a]t[en] die zo de zaken der maatschap voortzet[ten], dient/dienen zijn/hun intentie daarvoor binnen drie maanden na het eindigen van de maatschap schriftelijk mee te delen aan de andere ma[a]t[en] of diens rechtverkrijgenden; bij verzuim van een tijdelijk schriftelijk bericht vervalt het recht.
3. Het recht van voortzetting houdt in om alleen of met anderen de activiteit [eventueel met de handelsnaam]van de maatschap voort te zetten onder de verplichting [tevens een recht] alle tot het maatschapsvermogen behorende vermogensbestanddelen over te nemen, zich te laten toedelen of, wat de schulden betreft voor zijn rekening te nemen en aan de andere maat of diens rechtsopvolgers in geld uit te keren de waarde van diens aandeel in dit vermogen.
4. Onder deze vermogensbestanddelen zijn begrepen die welke slechts in economische zin in de maatschap zijn ingebracht, tenzij redelijkheid en billijkheid zich daar tegen verzet.
5. De maat die gebruik maakt van het recht tot voortzetting, kan het recht tot overneming bedoeld in 3, voor wat betreft juridische gemeenschappelijke zaken vervangen door het recht tot het [vertraagd] verblijven van deze vermogensbestanddelen aan hem, mits een daarop gerichte verklaring gelijktijdig wordt afgelegd met de mededeling bedoeld in 2. Door die verklaring verblijven deze vermogensbestanddelen aan hem onder soortgelijke verplichtingen zoals verbonden aan het recht van overneming of toedeling; dit verplicht met terugwerkende kracht tot aan de datum van ontbinding, tenzij partijen in overleg een ander tijdstip kiezen.
6. De maten geven elkaar over en weer onherroepelijk volmacht om namens de volmacht- gever of diens rechtsopvolger[s] mee te werken aan de voor de overgang van het verblevene noodzakelijke levering.
7. De ma[a]t[en] die de zaken van de maatschap voortzet[ten] [daaronder begrepen verblijven/overname] is dan verplicht tot uitkering aan de uittredende maat of diens rechtverkrijgenden van het bedrag dat aan deze toekomt, overeenkomstig het in artikel 14 bepaalde, blijkens de daar bedoelde jaarrekening.
8. Deze uitkering zal echter niet anders kunnen worden gevorderd dan in 12 gelijke maandelijkse termijnen, waarvan de eerste zal verschijnen twee maanden na de dag van beëindiging van de maatschap. Een en ander onverminderd dadelijke algehele opeisbaarheid ingeval van overlijden, faillissement, toepassing Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, aanvraag van surséance van betaling, bij verzuim van de prompte voldoening door of ondercuratelestelling van de tot uitkering verplichte maat en bij vervreemding door deze van de voortgezette onderneming.
9. Van het niet uitgekeerde bedrag zal een rente worden vergoed gelijk aan de voor dat jaar geldende wettelijke rente [eventueel een vast percentage overeenkomen].

16: Concurrentie
1. Het is elke maat verboden tijdens de duur van de maatschap bij een andere onderneming werkzaam te zijn of daarbij rechtstreeks of zijdelings betrokken te zijn, tenzij daarvoor schriftelijke toestemming van de andere ma[a]t[en] is verkregen.
2. Bij uittreding uit de maatschap door één van de maten, terwijl de andere ma[a]t[en] de onderneming voortzet[ten], zal het aan de uitgetreden maat verboden zijn gedurende [....] jaar na uittreden en binnen een kring, met de maatschap als middelpunt en met een straal van [...] km, een soortgelijke onderneming als die van de maatschap uit te oefenen of te doen uitoefenen, bij een zodanige onderneming werkzaam of rechtstreeks of zijdelings betrokken te zijn.
3. De maat die deze bepalingen overtreedt verbeurt, nadat hij in gebreke is gesteld, op grond van het bovenstaande voor elke overtreding een boete van € [bedrag] die aan de andere maat toekomt; onverminderd alle verdere rechten van de andere maat als gevolg van deze overeenkomst en volgens de wet.

17: Toetreding
Toetreding van nieuwe maten zal alleen zijn toegestaan met schriftelijke toestemming van alle maten.


18: Geschillenregeling
1. Alle geschillen die tussen de maten ontstaan naar aanleiding van of in verband met de uitvoering van deze overeenkomst of van andere overeenkomsten, zullen maten proberen in eerste instantie op te lossen met behulp van mediation conform het NMI Mediation Reglement van de Stichting Nederlands Mediation Instituut te Rotterdam, zoals dat luidt op de aanvangdatum van de mediation.
[Of:]
2. Alle geschillen die ontstaan naar aanleiding van deze overeenkomst of van nadere overeenkomsten, die daarvan het gevolg zijn, zullen worden beslecht overeenkomstig het Reglement van ………..bijvoorbeeld het Nederlands Arbitrage Instituut [of een ander sectoraal scheidsgerecht].
Het Scheidsgerecht zal bestaan uit één arbiter/drie arbiters.
De plaats van arbitrage zal zijn gelegen in [plaats].
De procedure zal worden gevoerd in de [taal].
Het scheidsgerecht beslist als goede mannen naar billijkheid/naar de regelen van het recht.
3. Een geschil is aanwezig als één der maten verklaart dat dit het geval is. De maat die arbitrage verlangt, zal daarvan schriftelijk mededeling doen aan de andere  maat.
4. De benoeming van de arbiter[s] gebeurt in onderlinge overeenstemming tussen de maten, of, als de partijen hierover niet tot overeenstemming kunnen komen, door middel van een verzoek aan het in 2 genoemde Instituut of sectoraal scheidsgerecht.
5. Het geschil kan ook voorgelegd worden aan de bevoegde rechter.


Zo overeengekomen en in [...]voud opgemaakt en ondertekend op [datum] te [plaats].

...........................
[naam en handtekening]

...........................

[naam en handtekening



[noot:  Dit modelcontract is bedoeld als voorbeeld. Waarschuwing: wetten en regelingen kunnen wijzigen en onoordeelkundig gebruik van deze overeenkomst kan onbedoelde juridische consequenties hebben. Laat u bij twijfel adviseren door een deskundige. Hoewel bij het samenstellen van deze uitgave de grootst mogelijke zorg in acht is genomen kan voor de volledigheid en juistheid van de inhoud niet worden ingestaan en aanvaarden auteur en uitgever daarom geen aansprakelijkheid.]
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 40 vragen en antwoorden over Overeenkomsten (modellen).