Modelovereenkomst van opdracht (geen persoonlijke arbeid)

Partijen:

1. [naam opdraxchtgever], gevestigd te [plaats en postcode] aan de [adres], rechtsgeldig vertegenwoordigd door [naam], hierna te noemen: 'Opdrachtgever';

en

2. [naam opdrachtnemer], gevestigd te [plaats en postcode] aan de [adres], hierna te noemen: 'Opdrachtnemer';

gezamenlijk te noemen: 'Partijen';

Overwegende dat:
 
Opdrachtgever werkzaam is op het gebied van [omschrijving];
Opdrachtgever in het kader hiervan behoefte heeft aan [omschrijving werkzaamheden];
Opdrachtnemer als zodanig in staat en bereid is deze werkzaamheden uit te voeren;
Partijen uitsluitend met elkaar wensen te contracteren op basis van een overeenkomst van opdracht in de zin van artikel 7:400 e.v. BW;
Partijen uitdrukkelijk niet beogen om een arbeidsovereenkomst aan te gaan in de zin van artikel 7:610 e.v. BW;
Partijen ervoor kiezen om in voorkomende gevallen de fictieve dienstbetrekking van thuiswerkers of gelijkgestelden zoals bedoeld in de artikelen 2b en 2c Uitvoeringsbesluit Loonbelasting 1965 en de artikelen 1 en 5 van het Besluit aanwijzing gevallen waarin arbeidsverhouding als dienstbetrekking wordt beschouwd (Besluit van 24 december 1986, Stb. 1986, 655), buiten toepassing te laten, en daartoe deze overeenkomst opstellen en ondertekenen voordat uitbetaling plaatsvindt;
Deze overeenkomst gelijkluidend is aan de door de Belastingdienst op 29-02-2016 onder nummer 9015550000-05-2 opgestelde modelovereenkomst;
Partijen de voorwaarden waaronder Opdrachtnemer voor Opdrachtgever zijn werkzaamheden zal verrichten, in deze overeenkomst wensen vast te leggen.
Partijen komen het volgende overeen:

Artikel 1 De opdracht
Opdrachtnemer verplicht zich voor de duur van de overeenkomst de navolgende werkzaamheden te verrichten [omschrijving opdracht of diensten].

Artikel 2 Uitvoering van de opdracht
Opdrachtgever kan aanwijzingen geven over de wijze waarop Opdrachtnemer de opdracht realiseert.
Opdrachtnemer verplicht zich deze werkzaamheden naar beste weten en kunnen te zullen uitvoeren.
Opdrachtnemer zal zich als goed opdrachtnemer gedragen en de werkzaamheden overeenkomstig de wet en het maatschappelijk gebruik uitvoeren.

Artikel 3 Duur van de overeenkomst
De opdracht vangt aan op [datum] en wordt aangegaan tot [einddatum] OF: voor de duur van het Project [naam];
Opdrachtgever verklaart zich er uitdrukkelijk mee akkoord dat Opdrachtnemer ook ten behoeve van andere opdrachtgevers werkzaamheden verricht.

Artikel 4 Nakoming en vervanging
Indien op enig moment de Opdrachtnemer voorziet dat hij de verplichtingen in verband met een geaccepteerde opdracht niet, niet tijdig of niet naar behoren kan nakomen, dan dient de Opdrachtnemer de Opdrachtgever hiervan onmiddellijk op de hoogte te stellen.
Het staat de Opdrachtnemer vrij zich bij de werkzaamheden te laten vervangen door een ander. Opdrachtnemer meldt voorafgaand aan de vervanging aan Opdrachtgever wie de werkzaamheden namens hem uitvoer(en)(t). Daarbij heeft opdrachtgever niet het recht de vervanger(s) te weigeren, anders dan op grond van objectieve kwalificaties. Opdrachtnemer en opdrachtgever formuleren voorafgaand aan het aanvaarden van de opdracht, samen de objectieve kwalificaties waaraan Opdrachtnemer en de eventuele vervanger(s) moet(en) voldoen. De objectieve kwalificaties worden als bijlage bij deze overeenkomst gevoegd.
Opdrachtnemer blijft ook tijdens de vervanging verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk en het naleven van de gemaakte afspraken.

Artikel 5 Opzegging overeenkomst
[vrije invulling];

Artikel 6 Vergoeding, facturering en betaling
Opdrachtgever betaalt Opdrachtnemer € … per exclusief btw. OF: € …. exclusief btw voor het gehele project.
Opdrachtnemer zal voor de verrichte werkzaamheden aan Opdrachtgever een factuur (doen) zenden. De factuur zal voldoen aan de wettelijke vereisten.
Opdrachtgever betaalt het gefactureerde bedrag aan Opdrachtnemer binnen dagen na ontvangst van de factuur.
Ingeval hulpmiddelen van Opdrachtgever noodzakelijk zijn bij de uitvoering van de opdracht, brengt Opdrachtgever de daarmee samenhangende kosten in rekening aan Opdrachtnemer. 

Artikel 7 Aansprakelijkheid/ schade
[vrije invulling]
Optioneel: Opdrachtnemer onderschrijft de Beroeps- en Gedragscode, vastgesteld door de beroepsorganisatie [naam beroepsorganisatie].

Artikel 8 Verzekeringen
(NB: artikelen 7 & 8 kunnen samengevoegd als er sprake is van het hanteren van algemene voorwaarden. Het artikel verwijst dan naar de algemene voorwaarden.)
 
Artikel 9 Rechts- en forumkeuze
Op deze overeenkomst en al hetgeen daarmee verband houdt, is Nederlands recht van toepassing.
Geschillen met betrekking tot deze overeenkomst of met betrekking tot al hetgeen daarmee verband houdt of daaruit voortvloeit, zullen aan de bevoegde rechter in Nederland worden voorgelegd. 

Artikel 10 Wijziging van de overeenkomst
Wijzigingen van en aanvullingen op deze overeenkomst zijn slechts geldig voor zover deze schriftelijk tussen partijen zijn overeengekomen.

Ondertekening: Aldus overeengekomen en ondertekend op plaats en datum hieronder genoemd:


……………………………………………………
 
Opdrachtgever Opdrachtnemer

Plaats Plaats
 
Datum Datum


BIJLAGEN
Objectieve criteria voor weigering vervanger:
  • Beroepsspecifieke vergunningen en certificaten
  • Registratie in kwaliteits- of beroepsregister
  • Verklaring omtrent gedrag 
 
Toelichting
Het voorliggende model is opgesteld door de Belastingdienst i.s.m. VNO-MKB / MKB Nederland. Deze overeenkomst is gelijkluidend aan de door de Belastingdienst op 29-02-2016 onder nummer 9015550000-05-2. opgestelde modelovereenkomst. Wijzigingen in de tekst van deze door de Belastingdienst opgestelde modelovereenkomst, kunnen gevolgen hebben voor de loonheffingen.
Vanwege het ontbreken van de verplichting om de arbeid persoonlijk te verrichten, oordeelt de Belastingdienst dat bij werken volgens deze modelovereenkomst geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. De zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft af te dragen of te voldoen geldt alleen als partijen in de praktijk handelen conform hetgeen zij overeen zijn gekomen in deze modelovereenkomst
Met uitzondering van de onder de toelichting genoemde situaties is een opdrachtgever bij werken volgens deze modelovereenkomst niet verplicht loonheffingen af te dragen of te voldoen, onder het voorbehoud dat de 'thuiswerkersregeling' en de 'gelijkgesteldenregeling' in 2016 bij de toepassing van de overeenkomst kunnen worden uitgesloten.

Dienstbetrekking
De Belastingdienst kan op basis van een concrete overeenkomst oordelen over het al dan niet moeten betalen van loonheffingen. Loonheffingen zijn verschuldigd als sprake is van een (echte of fictieve) dienstbetrekking. Een echte dienstbetrekking is gebaseerd op de arbeidsovereenkomst (art.7:610 BW).
Een arbeidsovereenkomst is aanwezig als aan drie voorwaarden is voldaan:
  1. De werknemer moet persoonlijk arbeid verrichten;
  2. De werkgever moet de werknemer een beloning betalen voor de verrichte arbeid;
  3. De werkgever kan de werknemer bindende aanwijzingen en instructies geven over het verrichten van de arbeid op zodanige wijze dat sprake is van een ‘gezagsverhouding’. 
Als één van de drie elementen ontbreekt is geen sprake van een arbeidsovereenkomst. Mogelijk is dan nog wel sprake van een fictieve dienstbetrekking.

De verplichting om de arbeid ‘persoonlijk’ te verrichten is een wezenlijk kenmerk van een arbeidsovereenkomst (art.7:659 BW). Indien de werkzaamheden op initiatief van de opdrachtnemer en zonder voorafgaande toestemming door de opdrachtgever, door een derde kunnen worden uitgevoerd (vrije vervanging), dan kan geen sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. Van vrije vervanging is bijvoorbeeld geen sprake in de situatie waarin de opdrachtgever bij verhindering van de opdrachtnemer zelf het initiatief neemt om een andere opdrachtnemer in te schakelen.
De mogelijkheid tot vrije vervanging is in de modelovereenkomst opgenomen in art. 4, leden a en b.
De opdrachtnemer mag zich vrijelijk laten vervangen voor deze opdracht. Zo nodig mag de opdrachtgever een vervanger alléén weigeren op grond van objectieve criteria. Voorafgaand aan het aanvaarden van de opdracht formuleren de opdrachtgever en de opdrachtnemer samen deze objectieve criteria en nemen deze op in de bijlage bij de overeenkomst. Het betreft hier een limitatieve opsomming in het kader van de te sluiten overeenkomst.
 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 40 vragen en antwoorden over Overeenkomsten (modellen).