Leningovereenkomst

Leningovereenkomst

[naam] wonende/kantoorhoudend aan de [adres] te [woonplaats] hierna te noemen 'uitlener', en [naam] wonende/kantoorhoudend aan de [adres] te [woonplaats]  hierna te noemen 'lener' komen het volgende overeen:

Artikel 1 Hoofdsom
De uitlener stelt aan de lener ter beschikking een bedrag van € [x] zegge [bedrag], hierna te noemen de 'hoofdsom'. De terbeschikkingstelling gebeurt door bijboeking per de eerste van de maand [kalendermaand] op rekening [rekeningnummer] van lener aangehouden te [woonplaats]

Artikel 2 Doel van de lening
De lening is bedoeld voor [omschrijving] en zal uitsluitend voor dit doel worden aangewend.

Artikel 3 Vaststelling van de rente
De rente die over een periode verschuldigd is, wordt berekend over de in die periode nog uitstaande hoofdsom. Voor het berekenen van de rente geldt dat een maand 30 dagen heeft en een jaar 360 dagen.
  • [keuze a]De rente is hetzelfde voor de hele looptijd van de lening en bedraagt [x] procent per jaar.
  • [keuze b]Over de lening is rente verschuldigd gelijk aan de wettelijke rente thans zijnde [x] procent per jaar, [keuze] vermeerderd / [keuze] verminderd met [x] procentpunt.
De toepasselijke rente wordt herzien op basis van de alsdan geldende wettelijke rente per de eerste van de maand [kalendermaand].

Artikel 4 Rentebetaling en rentebedragen
  • [keuze a] De tijdstippen waarop de rente betaald moet worden zijn gelijk aan de tijdstippen voor betaling van aflossing zoals aangegeven in artikel 5.
  • [keuze b] De rente dient maandelijks per de eerste van de maand te worden betaald, voor het eerst in[kalendermaand]
Voldoening voor de eerste van de maand laat de verschuldigdheid van de rente over de dan lopende volledige maand onverlet. De over een maand verschuldigde rente die in overeenstemming met deze overeenkomst nog niet te hoeft te worden betaald, wordt per de eerste van de volgende maand bij de hoofdsom gevoegd, en wordt daarmee rentedragend. Als de rente wordt herzien volgens artikel 3 en op een ander percentage wordt vastgesteld, dan wordt per de herzieningsdatum het nieuwe percentage toegepast.

Artikel 5 Looptijd en terugbetaling van hoofdsom
De schuld (hoofdsom en rente) dient te zijn afgelost op [datum] Aflossing van de uitstaande hoofdsom gebeurt door betaling van [aantal] gelijke termijnen van € [bedrag] en dient plaats te vinden per de eerste dag van een maand. De grootte van de eindtermijn is € [bedrag] De eerste termijn is verschuldigd op de eerste dag van de maand [kalendermaand]

Artikel 6 Betaling
De lener zal alle te betalen bedragen voldoen zonder enige inhouding, compensatie of kosten voor de uitlener per de eerste van de maand. Over te laat betaalde bedragen is rente verschuldigd tegen het in artikel 3 genoemde rentepercentage. De uitlener is bevoegd per direct betaling daarvan te verlangen. Deze bevoegdheid vervalt drie maanden na afloop van het betreffende leningsjaar.
[keuze a] De volgende alinea is wel van toepassing.
[keuze b] De volgende alinea is niet van toepassing.
De uitlener staat het de lener toe om voor het uitvoeren van de betalingen gebruik te maken van een opdracht tot periodieke overboeking aan de bank met als datum van opdracht de [x] dag van elke maand. De uitlener accepteert dat hierdoor jaarlijks een aantal betalingen te laat zal plaats vinden terwijl er ook een aantal betalingen eerder dan de vervaldatum zullen worden gedaan. De uitlener is steeds bevoegd deze toestemming in te trekken, en de gegeven toestemming doet niet af de omschreven bevoegdheid in de tweede alinea van dit artikel.

Artikel 7 Opzegging
[keuze a] De lening kan niet worden opgezegd behalve zoals voorzien in artikel 8 en artikel 10.
[keuze b] De lening kan door partijen niet worden opgezegd tot [datum] behalve zoals voorzien in artikel 8 en artikel 10. Na deze datum kan de lening door uitlener worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van [aantal] maanden.
[keuze c] De lening kan door de uitlener te allen tijde worden opgezegd met inachtneming van een termijn van [aantal] maand(en).

Artikel 8 Opeisbaarheid
Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:
  1. De lener achter is met betalen en veertien dagen na sommatie per aangetekend schrijven nog niet heeft betaald wat hij diende te betalen. - De lener in strijd handelt met deze overeenkomst, anders dan de plicht tot betaling van rente en aflossing, en het verzuim niet is te herstellen
  2. De lener in strijd handelt met deze overeenkomst, anders dan de plicht tot betaling van rente en aflossing, en de lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd.
  3. Er met betrekking tot de lener een aanvraag is gedaan, al dan niet door de lener zelf, voor faillissement, surseance van betaling of toepasselijkheid van de schuldsaneringsregeling.
  4. De lener overleden is, ten laste van hem executoriaal beslag is gelegd, hij niet langer in Nederland woont of wanneer aannemelijk is respectievelijk uitlener goede reden heeft te veronderstellen dat een van deze omstandigheden zich zal voordoen.
  5. [keuze] De lener arbeidsongeschikt raakt.
  6. [keuze] De lener zijn bedrijfsvoering staakt.

Artikel 9 Vervroegd aflossen
De lener is bevoegd om vervroegd aflossingen te doen per de eerste van enige maand en wel:
  • [keuze a] Dit artikel is niet van toepassing.
  • [keuze b] Onbeperkt.
  • [keuze c] Tot een maximum van € [bedrag] per kalenderjaar.
  • [keuze d] Tot een maximum van € [bedrag] per periode van 12 genoemd in artikel 1.
Vervroegde aflossingen dienen duizend euro of een veelvoud daarvan te bedragen. Vervroegde aflossingen dienen veertien dagen van tevoren door de lener schriftelijk te worden aangekondigd aan de uitlener. De lener zal met de aankondiging een herberekening meesturen van de nieuwe rentetermijn en indien van toepassing de nieuwe aflossingstermijn.
  • [keuze x] Vervroegde aflossingen komen in mindering op de laatste verplichte aflossingstermijn, dan op de één na laatste en zo verder; de andere aflossingen blijven in grootte ongewijzigd.
  • [keuze y] Vervroegde aflossingen laten de looptijd onaangetast. De voorziene aflossingen worden alle naar evenredigheid verkleind.

Artikel 10 Andere kredieten
De lener zal zonder schriftelijke toestemming van uitlener geen krediet- of geldleningsovereenkomsten met anderen aangaan na het sluiten van deze overeenkomst. Indien de uitlener toestemming weigert dan is de lener bevoegd de lening direct per de eerste van de volgende maand en volledig af te lossen. Leverancierskrediet is van deze bepaling uitgezonderd.
  • [keuze a] Dit artikel is wel van toepassing.
  • [keuze b] Dit artikel is niet van toepassing.  

Artikel 11 Inzicht in financiële positie
De lener zal zorgdragen voor een tijdige belastingaangifte die op de onderneming betrekking heeft. De lener zal een kopie van de aangifte direct na gereedkomen en een kopie van de aanslag direct na ontvangst aan de uitlener doen toekomen.
  • [keuze a] Dit artikel is wel van toepassing.
  • [keuze b] Dit artikel is niet van toepassing.

Van deze akte zijn twee exemplaren getekend op [datum] en de toelichting is door uitlener en lener gezien.

Deze overeenkomst telt [aantal] genummerde bladzijden.

Aldus in tweevoud opgemaakt en ondertekend te [plaats] op [datum]

[naam uitlener]     [naam lener]



Toelichting

Begin en einde van de lening De lening begint op het tijdstip waarop het geld volgens afspraak op de bankrekening van de lener moet staan (artikel 1). De lening eindigt pas als er volledig is terugbetaald en ook alle rente is voldaan (artikel 5). Als vervroegd aflossen is toegestaan (artikel 9) en er is gekozen voor onderdeel x, dan kan de aflossing al eerder plaatsvinden dan is voorzien in artikel 5. Behalve door volledige terugbetaling kan de lening ook eindigen door opzegging (artikel 7). In gevallen waarin er iets mis is gegaan kan de uitlener de lening beëindigen en terugbetaling verlangen (artikel 8).

Toelichting per artikel
Artikel 3 Er kan worden gekozen voor een rente die de marktontwikkelingen volgt. De rente van de lening wordt dan gekoppeld aan de ontwikkeling van de wettelijke rente. De wettelijke rente is een door de overheid vastgestelde rente waarvan de hoogte wordt aangepast als de ontwikkelingen op de markt daartoe aanleiding geven. De wettelijke rente is op diverse sites te vinden. Op de site van De Nederlandsche Bank (www.dnb.nl) bijvoorbeeld onder 'wettelijke rente niet-handelstransacties'. Lener en uitlener dienen aan te geven of ze de rente willen aanpassen en zo ja op welk tijdstip of welke tijdstippen. Op de aangegeven data wordt dan bekeken hoe hoog de wettelijke rente is, en op basis daarvan wordt de rente voor de lening aangepast. De eventuele aanpassing van de wettelijke rente geschiedt over het algemeen per 1 juli en per 1 januari.
Artikel 4/5 Een beginnende onderneming heeft vaak nog weinig inkomsten. Het kan dan moeilijk zijn om direct al betalingen uit hoofde van de lening te doen. Er kan afgesproken worden dat de rentebetalingen (artikel 4) en/of aflossingen (artikel 5) niet direct beginnen maar bijvoorbeeld pas na een jaar. In artikel 5 wordt dan in de laatste zin een tijdstip ingevuld dat ligt een jaar na het begin van de lening (artikel 1). Als ook het betalen van rente pas na een jaar hoeft te beginnen (dus in dit voorbeeld gelijk met het betalen van de eerste aflossing) dan dient bij de rentebetaling te worden gekozen voor artikel 4a. De maandelijkse rentebedragen die in het voorbeeld in het eerste jaar nog niet te hoeven worden betaald, worden dan wel maandelijks aan de hoofdsom te toegevoegd. Als er eerder met het betalen van rente moet worden begonnen, bijvoorbeeld al bij de eerste maand, dan dient dat te worden aangegeven door artikel 4b te kiezen en daar de datum van de eerste betaling in te vullen.
Artikel 6 Dit artikel biedt de mogelijkheid dat de uitlener te late betalingen die het gevolg zijn van het gebruik van een periodieke overboekingsopdracht gedoogt. Het gebruik maken van een periodieke overboekingsopdracht is praktisch, maar heeft als nadeel dat het niet mogelijk is een bedrag steeds precies per de eerste van de maand te laten bijschrijven bij de begunstigde. Soms wordt er te vroeg betaald en soms te laat. Dit komt door dagen waarop banken geen boekingen doen en de verschillende lengte van de maanden. Het is aan de uitlener om te bepalen of hij alsnog rente wil ontvangen over de te late betalingen. Het is natuurlijk praktisch om een eventuele nabetaling van rente bijvoorbeeld eens per jaar te doen. Om geen onzekerheid te laten bestaan of de uitlener nu wel of niet een nabetaling wil is er een periode aangegeven waarbinnen de uitlener van zijn bevoegdheid gebruik moet maken.
Artikel 7/8 Behalve door volledige terugbetaling kan de lening ook eindigen door opzegging. Door opzegging geeft de uitlener aan dat hij niet langer wil uitlenen aan de lener en dat hij dus zijn geld terug wil. Een reden daarvoor kan zijn dat de uitlener het geld zelf weer nodig heeft. Een andere reden kan zijn dat de uitlener is overleden, en dat de erfgenamen verlangen dat er wordt terugbetaald. Veelal komt het voor de lener heel slecht uit indien er plotseling dient te worden terugbetaald. Over de belangen van beide partijen dient te worden nagedacht voordat wordt bepaald of en zo ja op welke termijn de lening kan worden beëindigd door opzegging.
Artikel 9 Bij onderdeel x: de lening krijgt (als er voldoende extra wordt afgelost) een kortere looptijd. De restant hoofdsom wordt kleiner en dus worden de rentebedragen ook kleiner en die moeten opnieuw worden berekend. Bij onderdeel y: de restant hoofdsom wordt kleiner en dus worden de rentebedragen ook kleiner en die dienen opnieuw te worden berekend.

Als aanpassingen dienen te worden doorgevoerd waarin het modelcontract niet voorziet dient er extra goed op te worden gelet dat het modelcontract nog steeds klopt en overeenstemt met wat lener en uitlener wensen af te spreken. Een deskundige (bijvoorbeeld een notaris, advocaat, accountant of fiscalist) kan specifieke situaties goed beoordelen en adviseren met betrekking tot de te maken additionele afspraken in het modelcontract.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 40 vragen en antwoorden over Overeenkomsten (modellen).