Kunnen de arbeidsvoorwaarden worden aangepast?

De verplichte overstap op de werkkostenregeling kan betekenen dat u de arbeidsvoorwaarden binnen uw organisatie moet aanpassen. Mogelijk wilt u de huidige vergoedingen of verstrekkingen wijzigen om belastingheffing te voorkomen. Voor het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden moet u echter rekening houden met bepaalde regels:
  1. Heeft u een eenzijdig wijzigingsbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomsten van uw medewerkers of het personeelsreglement én een zwaarwegend bedrijfsbelang, dan is het wijzigen van arbeidsvoorwaarden meestal wel mogelijk. Er is sprake van een zwaarwegend bedrijfsbelang als het huidige arbeidsvoorwaardenpakket onder de nieuwe wetgeving voor bedrijfseconomische problemen zorgt. 
  2. Staat er geen eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst, dan kunt u mogelijk een beroep doen op goed werknemerschap. Het uitgangspunt van dit principe is dat werknemers akkoord moeten gaan met redelijke voorstellen van de werkgever. Daar staat tegenover dat de werkgever niet te pas en te onpas functies, salaris, arbeidsduur en vakantiedagen mag wijzigen. Instemming van de ondernemingsraad (OR) of vakbond is voor het wijzigen van arbeidsvoorwaarden niet vereist, maar kan een zwaarwichtig belang of redelijkheid van de wijziging wel aannemelijk maken.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 98 vragen en antwoorden over Special Werkkostenregeling.