Wat zijn de effecten van de werkkostenregeling op een cafetariaregeling?

De afspraken in een cafetariaregeling zijn een zaak van werkgever en werknemers. Een cafetariaregeling hoort tot de secundaire arbeidsvoorwaarden van de werknemer. Voor het aanpassen van arbeidsvoorwaarden gelden de regels van het arbeidsrecht. De eventuele fiscale gevolgen van de aangepaste arbeidsvoorwaarden kunnen met de belastingdienst worden afgestemd.
Een cafetariaregeling kan tot gevolg hebben dat het brutoloon van een werknemer lager wordt. Dat geldt voor individuele regelingen en regelingen die in een cao vastliggen. In plaats van een bepaald bedrag aan brutoloon, kiest de werknemer bijvoorbeeld voor een gericht vrijgestelde vergoeding voor reiskosten. Bij de berekening van de vrije ruimte gaat de werkgever uit van dit lagere brutoloon.
De werknemer kan ook (een deel van) de kosten voor bijvoorbeeld een studie te laten betalen met bruto loon. Het effect hiervan is dat deze uitruil van bruto loon de grondslag van het forfait van de werkkostenregeling verlaagt. Dit effect is echter beperkt totde vrije ruimte binnen de loonsom die wordt ingezet in de cafetariaregeling.
De cafetariaregeling zal in detail moeten worden bekeken op effecten: zo kon de fiets voorheen onder voorwaarden onbelast worden uitgeruild, terwijl de fiets onder de werkkostenregeling in beginsel in het forfait van de werkkostenregeling valt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 98 vragen en antwoorden over Special Werkkostenregeling.