Welke effect heeft de wkr op het gebruikelijk loon?

Voor degenen die als werknemer in dienst is van zijn eigen BV geldt dat het gebruikelijk loon waarschijnlijk aanzienlijk omlaag als hij van zijn bv verschillende onbelaste vergoedingen en verstrekkingen ontvangt. Deze vergoedingen en verstrekkingen tellen namelijk mee voor het gebruikelijk loon, waardoor het belastbare deel van uw loon lager wordt.
Voor zakelijke reis-, verblijfs- en studiekosten geldt onder de wkr een gerichte vrijstelling. Dit betekent dat de bv deze onbelast mag verstrekken. Onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen gold dat deze onbelaste vergoedingen niet tot het gebruikelijk loon gerekend werden. Dat dat nu wel het geval is betekent dat het belastbaar gebruikelijk loon flink omlaag kan.
Stel dat een dga in dienst van zijn bv een gebruikelijk loon heeft van € 48.000 (2022), en hij krijgt van zijn bv jaarlijks voor € 5.000 aan onbelaste kosten vergoed, bijvoorbeeld voor zakelijke reis-, verblijfs- of studiekosten waarvoor een gerichte vrijstelling geldt, dan telt deze vergoeding mee voor het gebruikelijk loon. Aangezien de € 5.000 onbelast is, blijft er een belastbaar loon over van € 43.000.
u moet er wel rekening mee houden dat de reiskosten die worden gemaakt maakt met een auto van de zaak niet onbelast zijn. U profiteert dus van een lager gebruikelijk loon als u voor ritten met uw privéauto € 0,19 per kilometer declareert bij uw bv en regelmatig etentjes of studiekosten declareert. Deze kosten moeten uiteraard wel aantoonbaar zakelijk zijn. Anders zal de fiscus deze alsnog tot het belastbare loon rekenen of moet u ze onderbrengen in de vrije ruimte.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 98 vragen en antwoorden over Special Werkkostenregeling.