Hoe moet er worden omgegaan met de eigen bijdrage voor de lunch?

In veel organisaties betalen werknemers een eigen bijdrage voor een lunch. Per maaltijd moet in 2022 € 3,35 tot het loon van elke werknemer worden gerekend. Het maakt daarbij niet uit wat de werkelijke kosten zijn van de maaltijd. De eigen bijdrage mag vervolgens worden afgetrokken van de € 3,35. Het restbedrag wordt het loon gerekend of aangewezen als eindheffingsloon.
Dit is anders als maaltijden onderdeel zijn van tijdelijke verblijfskosten, zoals maaltijden tijdens dienstreizen, zakelijke besprekingen met klanten, werkzaamheden op niet-permanente locaties (wegenbouwers, bouwvakkers, filmcrew, medewerkers op een boorplatform, schip of in een vliegtuig). Dan zijn kosten van lunches en andere maaltijden gericht vrijgesteld als kosten van tijdelijk verblijf.
Maaltijden met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter zijn ook gericht vrijgesteld. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij overwerk. Deze maaltijden zijn onbelast.
Als de werkgever de maaltijden onderbrengt in de vrije ruimte, hoeven de maaltijden niet per werknemer te worden geadministreerd. Het is voldoende om de maaltijden van alle werknemers bij elkaar op te tellen en dit aantal te vermenigvuldigen met het normbedrag. De eventuele eigen bijdrage van de werknemers komt in mindering op het normbedrag. Het totale bedrag mag daardoor niet negatief worden.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 98 vragen en antwoorden over Special Werkkostenregeling.