Wanneer mag een prepensioen cursus onbelast worden vergoed?

Onder de werkkostenregeling (wkr) geldt een gerichte vrijstelling voor een prepensioencursus, deze mag dus onbelast worden vergoed en verstrekt. Voor een dergelijke gerichte vrijstelling geldt dat de vergoeding of verstrekking niet ten koste gaat van de vrije ruimte. De gerichte vrijstelling geldt echter niet als de prepensioencursus een recreatief karakter heeft. Of dat het geval is, is niet altijd even eenvoudig te beoordelen. De werkgever kan de cursus daarom laten beoordelen door de Belastingdienst, zodat er duidelijkheid bestaat over de fiscale behandeling.
Geldt de gerichte vrijstelling niet, dan is de vergoeding of verstrekking loon. De werkgever kan dat loon wel als eindheffingsloon aanwijzen en ten laste van de vrije ruimte van de fiscale loonsom* van de organisatie brengen. De vergoeding of verstrekking is dan toch onbelast, er moet dan 80% eindheffing worden betaald voor zover de vrije ruimte na afloop van het jaar overschreden is.

*) Voor de berekening van de vrije ruimte is een tweeschijvenstelsel ingevoerd. Tot en met een loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 3%. Over het restant van die loonsom bedraagt de vrije ruimte 1,18% (2022).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 98 vragen en antwoorden over Special Werkkostenregeling.