Wat zijn aandachtspunten voor leidinggevenden bij werken op afstand?

Het managen van thuiswerkers vraagt andere vaardigheden van leidinggevenden. Managers moeten controle enigzins loslaten en anders communiceren. Het is belangrijk om vroegtijdig te signaleren of er daarbij 'ruis op de lijn' ontstaat. Belangrijke aandachtspunten zijn:
  • Online communicatie – Heeft de leidinggevende zelf voldoende vaardigheden en middelen tot zijn beschikking om regelmatig te communiceren met de thuiswerkers?
  • Arbeidsbelasting - Uit onderzoek blijkt dat thuiswerken psychisch belastend is. Zorg dat leidinggevenden weten waar ze op moeten letten en dat ze de kennis en middelen hebben om medewerkers indien nodig te ondersteunen.
  • Zijn er medewerkers die extra begeleiding nodig hebben om hun taken als thuiswerker op te pakken? Stel hiervoor middelen beschikbaar. Zorg ervoor dat leidinggevenden over alle relevante informatie beschikken, zodat ze vragen van medewerkers kunnen beantwoorden. Onzekerheid over het werk of de organisatie leidt tot extra stress.
  • Kiest het bedrijf voor een personeelscontrolesysteem? Zorg dat de leidinggevende weet hoe je daar op een verantwoordelijke manier mee omgaat.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 70 vragen en antwoorden over Thuiswerken.