Hoe ziet een ergonomische thuiswerkplek eruit?

Een werkgever is in principe verantwoordelijk voor de thuiswerkplek en eventueel aansprakelijk voor schade wanneer zo’n werkplek niet ergonomisch verantwoord is. Een werkgever moet ervoor zorgen dat de thuiswerkplek is ingericht volgens ergonomische principes, tenzij dit redelijkerwijs niet van de werkgever kan worden gevergd. De omstandigheden moeten dan echter wel heel uitzonderlijk zijn, bijvoorbeeld als het economisch onverantwoord zou zijn.
Als een werknemer niet beschikt over de juiste spullen om de werkplek goed in te richten, bijvoorbeeld een in hoogte verstelbare stoel of een docking station voor de laptop, is een werkgever verplicht om hiervoor te zorgen. Eventueel kan de vergoeding daarvoor geregeld worden via het persoonlijk keuzebudget of cafetariaregeling, waarbij brutoloon wordt ingeruild voor de benodigdheden voor de thuiswerkplek.
Een bedrijf heeft een zorgplicht tegenover de werknemer en dient hem of haar te informeren over de risico’s van thuiswerk. Een werkgever die personeel geen beeldscherminstructie of uitleg over verantwoord thuiswerkgedrag gaf werd door het Hof van Amsterdam in 2008 aansprakelijk gesteld voor de arbeidsongeschiktheid van een werkneemster die rsi-klachten ontwikkelde. Op haar kantoor hing een poster over ergonomisch beeldschermwerk, maar dat achtte het hof onvoldoende. Een werkgever moet daarom personeel voorzien van begeleiding om een verantwoorde werkplek in te richten en instructie geven over preventieve maatregelen. Te denken valt aan het gebruik van pauzesoftware om rug- en polsklachten te voorkomen, informatie verstrekken over de juiste zithoogte en houding voor de preventie van schouder- en rugklachten, of de juiste inregeling van verlichting en helderheid om oogklachten te voorkomen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 70 vragen en antwoorden over Thuiswerken.