Is een thuiswerkvergoeding belast?

Werkgevers hebben buiten de werkkostenregeling weinig speelruimte voor het verstrekken van een onbelaste vergoeding voor thuiswerken. Het is van belang om goed te kijken of het hier gaat over belastbaar loon of dat het gaat om voorzieningen die onder de gerichte vrijstellingen vallen.
Voor een aantal vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen bestaan gerichte vrijstellingen. Dit betekent dat hiervoor geen loonbelasting hoeft te worden ingehouden, mits de vergoeding binnen de grenswaarden blijft. (Een voorbeeld is de reiskostenvergoeding: 0,19 cent per kilometer is gerichte vrijgestellingen, bij een hogere vergoeding is het meerdere belastbaar loon.)

Gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur vallen onder de gerichte vrijstellingen, wanneer de werkgever deze noodzakelijk acht voor het uitvoeren van het werk. Een werkgever moet kunnen aantonen dat de voorzieningen nodig zijn voor een goede bedrijfsvoering. De werkgever moet vastleggen aan welke eisen de voorzieningen of gereedschappen moeten voldoen en moet vooraf onderzoek doen naar de werkelijke kosten. Ook de kosten voor een internetabonnement of mobiel bellen kunnen onder de gerichte vrijstellingen vallen. Heeft de werknemer thuis een 3-in-1-pakket waarin ook televisie en vaste telefonie zijn opgenomen, dan mogen alleen de kosten worden vergoed die de provider rekent voor een apart internetabonnement.

Het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van arbovoorzieningen in de werkruimte thuis is gericht vrijgesteld als:
  • die arbovoorzieningen samenhangen met de werkgeversverplichtingen op grond van de Arbowet;
  • de werknemer die voorzieningen (gedeeltelijk) gebruikt in de werkruimte;
  • de werknemer geen eigen bijdrage voor die voorzieningen betaalt;
  • de inrichting van de werkruimte thuis voldoet aan de volgende eisen van het Arbeidsomstandighedenbesluit:
– De werkruimte van een thuiswerker is zodanig ingericht dat de werknemer zo veel mogelijk zittend en op een ergonomisch verantwoorde manier zijn werk kan doen. De werknemer heeft hiervoor een doelmatige zitgelegenheid en een doelmatig werkblad of een doelmatige werktafel tot zijn beschikking.
– In de werkruimte zijn de nodige voorzieningen voor een doelmatige kunstverlichting aanwezig.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 70 vragen en antwoorden over Thuiswerken.