Hoe groot is een thuiswerkvergoeding in de praktijk?

Uit een enquête door werkgeversvereniging AWVN in november 2020 bleek dat één op de vijf deelnemende werkgevers een thuiswerkvergoeding verstrekt aan medewerkers. Een thuiswerkvergoeding is vooral populair binnen de publieke sector (44%) en bij grotere organisaties (vanaf 5000 medewerkers). Daarbij is een bedrag van € 2,- per dag gebruikelijk. Dit komt overeen met het bedrag dat werknemers volgens het Nibud aan extra kosten maken als zij thuiswerken. Twee van de vijf werkgevers ervaren binnen de huidige belastingwetgeving beperkingen voor het thuiswerkbeleid. Werkgevers zouden graag zien dat een thuiswerkvergoeding belastingvrij kan worden gegeven, net als de woonwerkvergoeding.
Drie op de vier werkgevers overwegen bestaande vergoedingen voor mobiliteit en thuiswerken aan te passen. Hierbij wordt vooral gedacht aan de invoering van een thuiswerkvergoeding en een lagere woonwerkvergoeding. Werkgevers willen ook af van de vaste woonwerkvergoeding en willen alleen de daadwerkelijke reizen vergoeden.
Uit een kleiner onderzoek door Motivaction in december 2020 bleek dat de gemiddelde vergoeding per dag neerkwam op € 2,60. Het eenmalige bedrag dat werkgevers aan hun thuiswerkende werknemers verstrekken, lag op dat moment gemiddeld op € 287.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 70 vragen en antwoorden over Thuiswerken.