Geldt de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen als de werknemer voor een duurdere uitvoering kiest?

Ja, als een werknemer voor een duurdere uitvoering van de arbovoorziening kiest en hij alleen voor de meerprijs een eigen bijdrage uit het nettoloon betaalt, dan blijft voor de basisvoorziening die de werkgever voor zijn rekening neemt de gerichte vrijstelling van toepassing. De eigen bijdrage gaat van het nettoloon af en belemmert niet de toepassing van de gerichte vrijstelling voor de basisvoorziening. 
De gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen is van toepassing als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
  • De werkgever moet de arbovoorzieningen aanwijzen als eindheffingsloon voor de werkkostenregeling.
  • De arbovoorzieningen hangen samen met de verplichtingen van de werkgever op grond van de Arbeidsomstandighedenwet.
  • De werknemer gebruikt of verbruikt die voorzieningen (gedeeltelijk) op de (thuis)werkplek.
  • De werknemer betaalt geen eigen bijdrage voor die voorzieningen. 
Voldoet de voorziening niet aan de voorwaarden dan gaat deze ten koste van de vrije ruimte als de werkgever deze aanwijst als eindheffingsloon. Voor zover de vrije ruimte wordt overschreden, is de werkgever 80% eindheffing verschuldigd.

Voorbeeld eigen bijdrage voor arbovoorziening: Een werkgeverstelt een bedrag van € 250 ter beschikking voor de aanschaf van arbovoorzieningen voor thuis. Een werknemer schaft voor dit geld een luxe versie van een ergonomische bureaustoel aan tegen zijn RSI-klachten à € 300. De werkgever vergoedt van de bureaustoel € 250. Die blijft gericht vrijgesteld als de werknemer voor € 250 een ergonomische bureaustoel had kunnen kopen die voldoet aan de arbo-eisen.
 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 70 vragen en antwoorden over Thuiswerken.