Voor wiens rekening komen de kosten van de thuiswerkplek?

De werkgever is niet verplicht de werknemer de inrichting van diens thuiswerkplek te vergoeden. De werkgever kan het materiaal ook kosteloos ter beschikking van zijn medewerker stellen. De werknemer moet dan al het materiaal (laptop, bureau, kasten) dat zijn werkgever hem ter beschikking heeft gesteld weer inleveren als hij uit dienst gaat.
Vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen van gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en soortgelijke apparatuur zijn onder de werkkostenregeling WKR een gerichte vrijstelling. Maar alleen als het materiaal voldoet aan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium. Dit is het geval als:
  1. De voorziening naar het redelijke oordeel van de werkgever noodzakelijk is voor een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking;
  2. De werkgever de voorziening betaalt en de kosten niet doorberekent aan de werknemer;
  3. De werknemer de voorziening moet teruggeven of de restwaarde van de voorziening aan de werkgever moet betalen als hij die niet meer nodig heeft voor de dienstbetrekking
Geeft de werknemer de voorziening niet terug, dan moet de werkgever de (restwaarde van de) voorziening tot het loon rekenen. De werkgever mag dit loonbestanddeel ook als eindheffingsloon aanwijzen. Heeft de werknemer privévoordeel van de voorziening, dan hoeft de werkgever dit voordeel niet tot het loon te rekenen. Hij mag wel een eigen bijdrage vragen van de werknemer als die kiest voor een duurdere uitvoering van de noodzakelijke voorziening. De eigen bijdrage trekt hij dan af van het nettoloon.
De ter beschikking gestelde apparatuur en eventueel meubilair zijn verzekerd door de werkgever. Thuiswerkers zijn niet aansprakelijk voor schade aan apparatuur en software, behalve wanneer schade door opzet van de medewerker is ontstaan. De thuiswerker hoort zorgvuldig om te gaan met de vertrouwelijkheid van de te verwerken informatie. 
 
 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 70 vragen en antwoorden over Thuiswerken.