Kan een werkgever een werknemer verplichten naar kantoor te komen?

In sommige sectorenis thuiswerken geen optie. Het is aan de werkgever zelf om een passende beoordeling te maken of thuiswerken al dan niet een optie is en – zoals voorgeschreven volgens de Arbowet – een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Of werknemers verplicht naar kantoor komen is afhankelijk van de vraag welke bezwaren
daar eventueel tegen bestaan en of er mogelijk persoonlijke oplossingen te vinden zijn. Op grond van Artikel 29 Arbowet mag een werknemer het werk onderbreken als er sprake is van een ernstig gevaar. Dit kan betekenen dat, wanneer de geldende coronamaatregelen niet goed worden nageleefd op de werkplek, de werknemer het werk mag onderbreken (Artikel 28 lid 7 Arbowet).
Indien de werknemer zonder goede grond weigert naar kantoor te komen terwijl thuiswerken geen optie is en de werkplek op orde is, dan kan er uiteindelijk sprake zijn van werkweigering met bijbehorende consequenties (waaronder mogelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst). Deze consequenties dienen van tevoren duidelijk kenbaar gemaakt te worden aan de werknemer, zodat deze genoeg tijd heeft om een besluit te nemen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 70 vragen en antwoorden over Thuiswerken.