Deelname aan ZZP Pensioen

Inmiddels kunnen zzp'ers een (flexibel)pensioen opbouwen met ZZP Pensioen. Dit 'pensioenfonds' voor zzp'ers is opgezet door vier ZZP-organisaties en pensioenuitvoerder APG. Deelname is vrijwillig.
Elke deelnemer krijgt een eigen pensioenrekening. Daarop kan maandelijks naar keuze geld worden gestort. Deze pensioenpremie is tot een bepaald maximum (uw jaarruimte) fiscaal aftrekbaar. Alles wat u meer inlegt, is niet aftrekbaar. Maar er moet daar later wel inkomstenbelasting over worden betaald. De inleg wordt belegd. Vanaf de pensioendatum ontvangt de deelnemer naar keuze tijdelijk of levenslang maandelijks een uitkering. Verder mag u zelf bepalen vanaf welke leeftijd u het pensioen laat uitkeren (tussen het 60ste en 72ste jaar), bepaalt u zelf de looptijd van de pensioenuitkering en mag het opgebouwde vermogen in termijnen worden uitgekeerd bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit gaat dan uiteraard wel ten koste van het pensioen. Het biedt dus een (beperkte) dekking bij arbeidsongeschiktheid. Op dat moment stopt echter wel de pensioenopbouw. Ander nadeel van de uitkering is dat er dan geen nabestaandenpensioen aan de eventuele partner en/of kinderen meer kan worden uitgekeerd.
Een belangrijk verschil met collectieve pensioenfondsen voor werknemers is dat alle premies wel collectief belegd worden, maar dat de inleg van u blijft. Het geld dat u inlegt, krijgt dus ook weer terug.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 25 vragen en antwoorden over ZZP & Pensioen.